2010. szeptember 29., szerda

Nagyon fontos portfólió kérdések. Tedd fel te is (ha van már mire)!


Ezt a posztot a portfóliókkal kapcsolatos kérdésekre szánom, és megpróbálom leírni azokat a kérdéseket, amit kreatívigazgatóktól vagy korábban a tanáraimtól hallottam.

ELÉG KEREK-E?
Vannak e szöveges megoldásaim? Hosszú "copy"-m? Csak vizuális megoldásaim? Fősoraim (headlines)? Outdoor? Ambient? Digitális munkáim?(Itt sokan abba a hibába esnek, hogy 5 perces videókat csinálnak olyan munkák elmagyarázására amit 2 állóképben ellehetne mondani, vagy nagyon bonyolult weboldal terveket tesznek fel. Ha nem jön le az ötlet 3 másodpercen belül át fogják ugrani). Telefon applikációim? Ugye nem minden munkám "vicces"? És azok amik viccesek tényleg azok-e (folyamatosan tesztelni kell őket idegeneken). Vannak-e komolyabb érzelmeket kiváltó munkáim-e? Vannak-e az én korosztályomon kívül állóknak szóló munkáim? Van-e benne többféle hangvétel stílus? Megmutatom-e, hogy otthon vagyok több különböző grafikai/vizuális világban?



Elég különbözőek- e a munkáimban szereplő termékek/márkák? Vannak e benne technológiai termékek, élelmiszerek, autó márkák, utazással kapcsolatos cégek, (pl. légitársaságok), rendezvények vagy szolgálatatások?

Szövegíróknak: Megmutatom-e, hogy hogyan tudok írni? Röviden? Hosszan? különböző stílusokban?

Art direktoroknak: Megmutatom-e tervező/grafikai képességeimet? Hogy tudok betűkkel bánni (ez egy nagyon fontos tulajdonság)? Vannak-e benne egyszerű vizuális megoldások? Különböző grafikai stílusok?

Túl sok-e benne a „diák” márka? Óvszer, csípős szósz, rovarirtó, energiaszelet/ital?

Ha vannak benne diákversenyekre készült munkák (amiket mindenki követ ismer vagyis tudják mi volt a brief), akkor azok legalább rövid listára/shortlist-re kerültek-e?

Vannak-e benne felesleges magyarázatok (pl. a kihívás ez volt, a stratégia az volt, hogy blabla…")? Ha vannak benne magyarázatok akkor azok mindenki számára érthetőek-e?

Vannak-e önmagukban álló ötletek? Ha igen akkor azokban van-e egy olyan "big idea" amiből egy egész kampányt készíthetek?

Elég tiszta-e a weboldal, könyv kinézete? Nem vonja-e el a figyelmet a munkákról (pl. felesleges grafikai elemekkel, szöveggel)?

Sorrend: A legerősebbel kezdek-e és a leggyengébbel fejezem-e be? Vannak-e egymás mellett egymáshoz hasonló hangvételű munkák? Milyen a ritmusa? Követik-e a szöveg nehéz munkákat inkább vizuális megoldással operáló munkák?



Ha kivennék egy bizonyos munkát belőle akkor az erősítené vagy átlagos színvonalúvá tenné-e?

Melyik a legerősebb kampányom/munkám? Melyik a leggyengébb? Ha tudom akkor vajon ki tudom-e azt venni/vagy helyesíteni?

Ha ki kellene egy munkát választani amelyik a legjobban bemutat téged, vajon melyik lenne az?

Mi a gyengesége a portfóliómnak? ki tudom-e ezt javítani?

Ha bele teszek bármilyen nem reklám vonatkozású munkát (fotók, rövidfilmek, könyvek, egyéb mellékes munkák) akkor az vajon érdekesebbé,tesz-e engem a munkáltató (jelen esetben a kreatívigazgatók) számára? (vagy csak elbizonytalanítja őket, "nem is érdekli ez a szakma annyira")

Tudok-e a munkáimról értelmesen beszélni? El tudom -e mondani mi volt a stratégia, össze tudom-e foglalni a kampányt két mondatban?

Könnyen navigálható-e a weboldalam? El tudják -e olvasni a szövegeket (nem túl kicsi-e vagy akár nem túl nagy-e)? Könnyen megosztható-e (pl. le tudják-e menteni a munkáimat, vagy átküldeni - nem érdemes azon aggódni, hogy ellopják mert ha akarják így is úgy is eltudják)?

Könnyen megjegyezhető-e a weboldalam címe? Van e névjegykártyám? (sokkal hasznosabb mint sokan gondolják)

Felvenném-e magam (vagy inkább az osztálytársam)? Ha igen miért? Ha nem, miért?

Végül, a sajátomnak érzem e portfóliómat (átjön a személyiségem)?


Ezek a kérdések nagyon fontosak. Nagyon remélem, hogy otthon is (hamarosan) rohamosan el kezd majd nőni a jó portfóliók száma és azoknak a minősége (nyilván nem emiatt a poszt miatt hanem azért mert erre többen is rájönnek).

Ezt tudom, hogy már többször leírtam, de meg lehet otthonról is csinálni és nagyon sok ember van csak a baráti körörömben, akik külföldön is simán megállnák a helyüket. Csak ezekre a dolgokra (önmagunk menedzselésére) kell jobban oda figyelni egy picit.

Ha bárkinek van valami kérdése a kérdésekkel kapcsolatban, vagy esetleg több kérdésre kíváncsi, írjon nyugodtan.